:: Hujan rahmat ::


Alhamdulilah hujan rahmat membasahi bumimu ya Allah.

kadang-kadang tanpa mendung pun hujan datang. Mungkin ia tidak dapat menahan rindunya pada bumi. Mungkin hujan memilihh untuk membasahi bumi kerana dia tahu bahawa ada saatnya bagi hujan untuk menjadi awan.

bagi saya Sederas apapun, setakut apapun, sesakit apapun, hujan tetaplah air yang menghadirkan kelembutan.

:: Audit Luar ::


EMM.. Hari ini 19/04/2017 ada Audit luar datang ke Opis untuk Checking Stock secara Random..

Aku & the gang dah prepare awal-awal lagi. Untuk makluman audit dtg ke company apabila nak closed account.Mereka datang hanya untuk checking Documentation dan Checking Stock sahaja.

Insyaallah Mudah-mudahan berjalan dengan lancar..

download

::Pantang Larang Kesihatan::


Assalamualaikum w.b.t dan salam Jumaat.

Bertemu kembali kita semula dalam blog saya. maaf telah lama tidak update status terkini. so waktu yg berkesempatan ini saya akan bagi tips-tips yg berguna untuk dijadikan rujukan nanti.

Berikut adalah tips-tips yg boleh dijadikan rujukan untuk tajuk di atas.

  • Mengelakkan tidur di antara waktu Asar dan Maghrib kerana ditakuti mewarisi penyakit lupa atau gila.
  • Mengelakkan tidur selepas Subuh kerana ditakuti mewarisi kepapaan; sekurang-kurangnya miskin ilmu.
  • Menjaga kebersihan anggota badan terutama gigi. Oleh itu haruslah membersihkan gigi setiap kali sebelum solat, sebelum membaca al-quran, sebelum bersama isteri selain setiap kali selepas makan.
  • Mengamalkan cara makan dan jadual makan yang tetap waktunya.
  • Jenis makanan dan suhunya sama ada panas atau sejuk hendaklah dalam keadaan sederhana.
  • Keselesaan dan kekerapan pembuangan najis juga diambil perhatian berat.

Mengamalkan pantang (kawalan) juga penting untuk kesihatan. Ahli-ahli perubatan dan ilmuan Islam juga kuat menjaga pantang-larang yang boleh menggakibatkan lemah daya ingatan. so amal-amalkan lah.

 

kita akan bertemu lagi pada ruangan yg seterusnya.

 

::Gaming Mouse dan Mouse Pilihan saya::


mouse-razer-deathadder-2013_thumb

Baru-baru ini, mouse jenama Sensonic yang saya dah pakai hampir lima tahun telah rosak…tak boleh klik kanan dan wayar hampir putus. Terima kasih mouse Sensonic sebab telah lama berjasa kepada saya.

DIpendekkan cerita, saya pun buat survey di laman Facebook JomPHP. Banyak juga komen pembaca yang diterima, dan setelah meneliti hampir kesemua komen-komen tersebut, saya telah membuat shortlist untuk mouse yang bagus untuk kegunaan gaming dan juga mouse dalam kategori bajet rendah.

Mouse yang kami senaraikan ini berharga di bawah RM200, iaitu range harga yang kami kira mampu untuk dimiliki golongan pelajar dan remaja misalnya.

Budget Mouse : Logitech M185 Wireless

budget-mouse_thumb

Jenama : Logitech M185 Wireless Mouse

Harga : RM35-RM40

Kelebihan : Harga murah, sedap dipegang, wireless mouse dengna bateri tahan 12 bulan

 

Gaming Mouse : Steelseries Kana Dota 2

steelseries-kana_thumb

Jenama : Steelseries Kana Dota 2 Edition

Harga : RM200+- termasuk mouse pad

Kelebihan : Official Dota 2 merchandise, kalau ada ini boleh berlagak depan kawan. Brand steelseries pula tu, memang brand yang agung bagi di kalangan gamers. Sesuai untuk gamers Dota 2 tegar.

6 butang; Klik kanan, klik kiri, klik tengah, butang sisi kanan, butang sisi kiri, butang toggle CPI.

Gaming Mouse : Razer Deathadder 2013

razer-deathadder-2013-malaysia_thumb2

Jenama : Razer Deathadder 2013

Harga : RM200+-

Kelebihan : Razer; salah satu jenama agung di kalangan gamers selain Steelseries dan Alienware. Dengan harga sekitar RM200, Razer Deathadder 2013 merupakan mouse mampu milik yang sesuai untuk gamers tegar yang mahukan sesuatu yang kacak, premium dan berkualiti.

6400 DPI, ergonomik dan banyak butang yang anda boleh customize pakai software yang Razer sediakan.

Versi lama Razer Deathadder boleh didapati pada harga yang lebih rendah daripada versi 2013 jika anda berminat, spec pun dah kira memadai walaupun tidak sebagus Deathadder 2013.


Mouse di atas boleh didapati di kedai komputer atau kebanyakan online store. Ada cadangan lain? Boleh kongsikan bersama  di ruangan komen. :)

 


iphone-6s-camera-12mp-4kPencinta kamera iPhone barangkali akan menitik air liur apabila mendengar berita terbaru mengenai iPhone generasi baru iaitu iPhone 6S. 9 to 5 Mac melaporkan, bahawa iPhone 6s akan mempunyai peningkatan yang banyak terutamanya pada bahagian kamera.

Apple mengekalkan kamera 8 megapixel pada iPhone bermula iPhone 4S pada tahun 2011 dan berterusan hingga iPhone 6. Setelah 4 generasi, akhirnya Apple bakal membuat perubahan dengan menggunakan kamera 12 megapixel pada iPhone 6s yang bakal membawa pelbagai inovasi baru kepada pencinta iPhone seluruh dunia.

Kamera iPhone 6s : 12 MP, 4K video

Menurut 9 to 5 Mac, spesifikasi kamera iPhone6s adalah seperti berikut;

  • 12 megapixel photos (tidak dipastikan bahawa sensor yang digunakan ialah 13MP atau 12MP)
  • Sokongan rakaman video 4K
  • Kamera selfie (front camera) bakal menyertakan flash

p/s: Personal wishlist, f/1.8 lens untuk iPhone 6s. Jadikan ia realiti, Apple !

Deals : Motorola Moto G 16GB Hanya Rm688


moto-g-murah

Wow, hanya RM688 untuk Motorola Moto G 16GB dengan penghantaran percuma. Jimat kira-kira RM100 daripada RRP asal RM788 – RM 798.

Tawaran terhad ini daripada Lazada, kami tak pasti sampai bila, tapi kalau anda mahukan Moto G ini dengan harga terendah, sila dapatkan sekarang juga…jangan tunggu esok, lusa ataupun minggu depan.

cepat sementara stok masih ada. kepada sesiapa yg berminat membeli smartphone dengan harga rendah motorola Moto G amat sesuai.

Masuk link ini : Motorola Moto G 16GB

motorola-moto-g

Add to cart > masukkan voucher code : FIRE50B7k (refer gambar)

Jika bernasib baik, harga akan diturunkan menjadi RM688. Jika tidak, RM738 untuk Moto G 16GB juga dikira sudah untung memandangkan anda jimat banyak berbanding harga RRP.

Link Moto G Lazada : Motorola Moto G 16GB

 

Selamat mencuba!

:: Penggunaan Dakwat Kekal & Tatacara mencalit dakwat kekal::


Dakwat-kekal

KUALA LUMPUR, 20 Feb — Dalam bahang pilihan raya umum ke-13, yang akan diadakan bila-bila masa sahaja, masih ramai rakyat Malaysia keliru dengan maksud penggunaan dakwat kekal yang akan digunakan buat pertama kali. Pemilih berdaftar yang ditemui penulis secara rambang umumnya menyangka dakwat kekal adalah suatu alat yang akan digunakan bagi menanda kertas undi pada hari pengundian nanti.

Antaranya seorang penjawat awam, Khairunila Khalid, 50, berkata beliau berpendapat penggunaan dakwat kekal itu merujuk dakwat pen yang akan digunakan untuk menanda kertas undi berbanding pensil yang digunakan sebelum ini.

Berkongsi pandangan sama, seorang eksekutif perhubungan pelanggan, Noor Ain Isaak, 26, yang akan mengundi buat pertama kali: “Saya ingat dakwat kekal ini digunakan untuk menanda kertas undi supaya undi itu tidak boleh diubah.”

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Yusof ketika ditemui Bernama baru-baru ini menjelaskan penggunaan dakwat kekal merujuk calitan di atas jari telunjuk tangan kiri pengundi, yang tanpa calitan dakwat berkenaan kertas undi tidak dikeluarkan kepadanya.

Beliau menegaskan pengunaan dakwat kekal adalah satu langkah mengelakkan pengundian berulang seperti yang didakwa sesetengah pihak, bertujuan meningkatkan keyakinan rakyat terhadap ketelusan proses pengundian.

“Sebelum ini banyak tohmahan dan fitnah terhadap SPR mendakwa ada pengundi Malaysia mengundi lebih daripada sekali walaupun selama ini tidak pernah dibuktikan.

“Bagaimanapun, SPR ambil tindakan atas syor Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (Berhubung Penambahbaikan Pilihan Raya) untuk gunakan dakwat kekal ini dicalit pada jari pengundi sebelum kertas undi dikeluarkan,” katanya.

Penggunaan dakwat kekal pada PRU-13 selaras dengan penguatkuasaan Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Perjalanan Pilihan Raya) (Pindaan) 2012 yang diwartakan Februari tahun lepas.

Abdul Aziz menegaskan setiap pengundi berdaftar yang mahu mengundi mesti dicalit dakwat kekal sebelum kertas undi diberikan kepada mereka termasuk pengundi awal tetapi tidak melibatkan pengundi pos.
“Kalau tiada jari telunjuk, ada cara lain. Yang penting ada tanda dakwat kekal. Bila dah calit barulah namanya diteriak dan kertas undi diberikan. Kalau kata tak mahu calit, beri macam-macam hujah pun kita tak akan beri kertas undi,” katanya.

Mengulas perkara itu, beliau berkata seseorang pengundi yang masuk ke pusat mengundi mestilah menunjukkan jari-jari tangan yang bersih kepada kerani pengundian bertugas terlebih dahulu sebelum menyerahkan kad pengenalan, dan namanya disebut untuk membolehkan kertas undi dikeluarkan.

“Inilah kali pertama penggunaan dakwat kekal. Kita harap tiada masalah. Kita dah buat latihan dan ia tak makan masa lama kerana dakwat kekal ini cepat kering,” katanya.

Menurut poster SPR, tatacara mencalit dakwat kekal adalah seperti berikut:

* Dakwat kekal dicalitkan pada jari telunjuk kiri pengundi, atau

* Mana-mana jari kiri jika tiada jari telunjuk kiri

* Jari telunjuk kanan jika tiada mana-mana jari kiri

* Mana-mana jari kanan jika tiada jari telunjuk kanan, atau

* Dicalit pada hujung lengan kiri jika tiada mana-mana jari.

Memandangkan terdapat dua jenis pengundi iaitu pengundi awal dan pengundi biasa, Abdul Aziz berkata SPR akan menggunakan dua jenis dakwat yang berbeza daripada aspek ketahanannya.

“Bagi pengundi awal, dakwat akan tahan lebih lama. Kita tak mahu tuduhan kata orang yang sama ini akan mengundi lagi sebagai pengundi biasa. Untuk undi biasa, kita ada dakwat kekal berlainan warna.

“Dakwat kekal ini tidak boleh ditiru. SPR akan edarkan ke pusat-pusat pengundian sekali dengan peralatannya seperti berus dan pelapik jari berserta kertas undi dan kotak kertas undi pada petang hari sebelum mengundi,” jelasnya.

Abdul Aziz berkata penggunaan dakwat itu bukan sahaja mendapat kelulusan Jabatan Kimia dan Kementerian Kesihatan bagi memastikan tidak menjejaskan kesihatan atau mempunyai kesan sampingan, malah turut mendapat kelulusan Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan.

Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan pada 11 Jan 2012 memutuskan penggunaan dakwat kekal pada pilihan raya umum adalah harus dan dibenarkan berdasarkan tiga kriteria iaitu dakwat itu tidak najis, tidak memudaratkan dan boleh menyerap air.

Penggunaan dakwat kekal pernah dicadang untuk digunakan pada pilihan raya umum ke-12 pada Mac 2008 tetapi dibatalkan atas nasihat perundangan serta aspek ketenteraman dan keselamatan awam. — Bernama

Tatacara Mencalit Dakwat Kekal

Tatacara Mencalit Dakwat Kekal | Terdapat pelbagai isu mengenai penggunaan dakwat kekal yang akan digunakan tidak lama lagi untuk pilihan raya umum nanti. Sebelum ini admin telah berkongsi berkaitan isu Hukum Penggunaan Dakwat Kekal Ketika Pilihan Raya Dalam Islam.

Hari ini admin berkongsi berkaitan dengan tatacara mencalit dakwat kekal. Para pengundi hendaklah mengambil tahu hal ini dan amat penting. Berikut merupakan tatacara penggunaan dakwat kekal.

Tatacara-Mencalit-Dakwat-Kekal

Tatacara Mencalit Dakwat Kekal :
1. Dakwat kekal dicalitkan pada jari telunjuk kiri pengundi, atau
2. Dakwat kekal dicalitkan pada mana-mana jari kiri jika tiada jari telunjuk kiri, atau
3. Dakwat kekal dicalitkan pada jari telunjuk kanan jika tiada mana-mana jari kiri, atau
4. Dakwat kekal dicalitkan pada jari mana-mana jari kanan jika tiada jari telunjuk kanan, atau
5. Dakwat kekal dicalitkan pada hujung lengan kiri jika tiada mana-mana jari

Di harap Info tersebut dapat memberi pengetahuan dan sedikit sebanyak dapat menjawap segala persoalan.

berjumpa lagi…