iLmU IbArAt LaMpU..

Eh!!  tentu kita pernah tertanya-tanya, mengapa ada segelintir yg berpendidikan tinggi, tetapi ha… ada tapi lagi, akhlaknya nauzubillah min zalik tidak mencerminkan dia seorang yg berpelajaran? Mengapa ada org yg hanya bersekolah setakat seadanya shj tetapi dia menunjukkan  keperibadian yg sgt luhur?

Namun, kita juga perlu ingat 2 perkara, sekiranya ilmu yg diamalkan ibarat lampu yg m’berikan sinar,yg mampu menerangi diri sendiri & org lain. Sebaliknya ilmu yg tdk diamalkan, ibarat spt lampu yg rosak, yg sekadar jadi hiasan langit2 kediaman tetapi tdk berfungsi.

Emm… barangkali hal ini sama seperti sabda rasulullah yg diriwayatkan Ahmad yg bermaksud, ” Perumpamaan org yg berilmu di atas muka bumi ini ibarat bintang bergermerlapan yg terang benderang di sisi gugusan bintang dan cakerawala yg lain menerangi kegelapan di daratan dan lautan. Apabila bintang itu tdk bergermerlapan hampir2 menyebabkan manusia tersesat dan tersasar daripada matlamatnya.”

so, ilmu itu utk diamalkan & dikongsi dgn org lain yg memerlukan. Maka kerana itu, org yg berilmu(menghayati serta mengamalkan ilmunya) sgt dipandang tinggi, malah termasuk dlm kategori org yg dipuji Allah.

Maka, kalau direnung kembali, dimanakah kita? adakah kita termasuk dalam kategori lampu yg rosak atau lampu yg berfungsi? Nauzubillah.. renung-renungkanlah…wasalam..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s